Емблематични филми за модата, които трябва да гледате

1. The Devil Wears Prada (2006)
The Devil Wears Prada (2006) Какво е да си в дъното на хранителната верига на мода? В Дяволът носи Прада, новоназначената Андреа (Ан Хатауей) получава позицията на асистент на главния редактор на модно списание - Миранда Пристли (Мерил Стрийп) – работа, за която повечето момичета биха убили. Въпреки че Андреа получава зашеметяващи тоалети от модния килер на списанието и отива в Париж, тя първо трябва да мине през ада. Филмът Дяволът носи Прада разкрива по изключително забавен начин как колкото и зашеметяваща да е модната индустрия, постигането на успех изисква множество жертви.

2. Coco Before Chanel (2009)
Coco Before Chanel (2009) Едва ли има някой, който не е чувал за Coco Chanel. Coco before Chanel, разказва историята на известната дизайнерка. Преди Шанел да се превърне в една от най-влиятелните фигури в модата, тя е само едно своенравно сираче на име Габриел. Френският филм разкрива вълнуващата й история – как се сдобива с името Коко, как среща любовта на живота си и постига своя успех, всичко това изиграно от талантливата актриса Одре Тоту.

3. Dianna Vreeland: The Eye Has to Travel (2011)
Dianna Vreeland: The Eye Has to Travel (2011) The eye has to Travel показва живота на изключителна жена, която открива силата на модата като изкуство и преобръща индустрията на скучни дрехи във франчайз на засилени модни трендове и лъскави списания.

4. In Vogue: The Editor’s Eye (2012)
In Vogue: The Editor’s Eye (2012) Някога искало ли ви се е да бъдете моден редактор или фотограф? Питате ли се какъв наистина е животът на един моден стилист? In Vogue: The Editor’s Eye, Vogue – модната Библия – описва точно това, разкривайки креативност и прозрения за модната индустрия. Филмът, продукция на HBO, ще ви разкаже за мъжете и жените, минало и настояще зад лъскавите страници на емблематичното и историческо списание.

5. The September Issue (2009)
The September Issue (2009) „Септемврийският брой” е един от най-добрите документални филми, посветени на модната индустрия. Присъединете се към ранга на модните редактори и стилисти на най-голямото модно издание в света – американския Vogue. За разлика от In Vogue: The Editor’s Eye, The September Issue илюстрира луксозния, но и интензивен бизнес по реализирането и публикуването на най-големия брой за годината.

6. Breakfast at Tiffany’s (1961)
Breakfast at Tiffany’s (1961) Това е филмът, който превръща малката черна рокля в наричателно за стил и класа. Базирана на едноименната книга на Труман Капоти, романтичната комедия разказва за младата, ексцентрична нюрокчанка Холи Голайтли (Одри Хепбърн). Ако търсите вдъхновение за своя стил, Breakfast at Tiffany’s е филм, който трябва да гледате.

7. Dior et Moi (2014)
Dior et Moi (2014) Хрониката, посветена на Haute Couture колекция с Dior на Raf Simons, Dior et Moi разкрива невиждан досега поглед в известната френска модна къща, основана от Christian Dior през 1946.


А най-хубавото на всички тези заглавия е, че не остаряват. Може да бъдат гледани отново и отново, като всеки път намирате в тях ново вдъхновение и нов поглед към модата.